Limoen ui vinaigrette

Recept van Ernst Jan Bos

En hebben jullie nog wat walnotenpasta over of hebben jullie de rest ook al opgemaakt. Misschien een eerlijke pasta gemaakt en daar met de walnotenpasta iets lekkers van gemaakt.
Deze keer een vinaigrette met heerlijke frisse smaak. Een beetje zurig maar door salades met fruit en andere zoete zaken wordt de smaak dan juist naar boven gehaald. Vandaag staat een limoen ui vinaigrette op het program.

Ingrediënten:

  • 5 eetlepels rode wijnazijn
  • 5 eetlepels appelsap
  • 15 gram rode peper
  • 200 gram rode ui
  • 3 limoenen
  • suiker
  • zout
  • Olijfolie (maar wel een goede olijfolie, de bekende van Ingrid en Dré)

Bereiding

Snijd de uien in hele fijne blokjes en hak de rode peper heel fijn. Lukt dat niet dan kan je het ook in een keukenmachine doen. Dan maak je het heel fijn. Dat fijn maken is wel essentieel anders zit je heel snel een hap rauwe uit en/of peper te eten en dat is minder lekker.

Rasp de schil van twee limoenen en meng dit met de ui en de peper. Pers de limoenen tot je 5 eetlepels limoensap hebt. Meng het limoensap, de azijn en het appelsap. Breng op smaak met wat suiker en zout en voeg als laatste het ui mengsel toe.
Pas dan de olijfolie erbij en goed roeren en/of schudden tot er een homogene vinaigrette ontstaat.

Het is een fris zure, iets pittige vinaigrette. Doe hem eens over een fruitsalade en dan ontstaat er iets verrassends. De smaak van het fruit wordt veelal alleen maar versterkt.