Tomaten basilicum vinaigrette

Recept van Ernst-Jan Bos

Vonden jullie de kaneel vinaigrette ook zo verrassend? Heerlijk fris zeker bij zomerse salades. Deze keer een vinaigrette in twee stappen. Het is een tomaten basilicum vinaigrette op basis van een eigen gemaakte tomatensaus. Makkelijk om te maken? Ik zou zeggen een kind kan de was doen….

Ingrediënten:

  • 1 kg goede rijpe cherry tomaten
  • 3 eetlepels gescheurde of gesneden basilicum
  • ½ eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel verse tijm
  • ½ theelepel verse rozemarijn
  • Zout en peper (naar smaak)
  • 1 eetlepel gele basterd suiker
  • 1,5 eetlepel rode wijnazijn
  • Olijfolie (maar wel een goede olijfolie, de bekende van Ingrid en Dré)

Bereiding

We beginnen met de saus. Snij de cherry tomaten in tweeën of in vieren.
Doe in een pan een beetje olijfolie en verhit dit licht. Voeg dan de tomatenpuree, tijm en rozemarijn toe. Maak de pasta warm en ‘bak’ het heel even. Er zal hierdoor een meer zoete smaak vanuit de tomatenpuree komen.

Voeg dan de tomaten toe en roer af en toe. Laat dit geheel zachtjes koken. Dat mag zeker zo’n 40 – 50 minuten koken. Maar wel zachtjes. Pruttelen is al genoeg.
Doe 1 minuut voor het pureren 2 van de 3 eetlepels basilicum erdoor. Pak nu de staafmixer en ga pureren. Pureer het goed door tot een mooie gladde saus. Dit kan je natuurlijk al heerlijk door een pasta gebruiken maar wij maken er nu een vinaigrette van.

Pak twee grote lepels van de saus. Voeg daarbij de basterdsuiker, de rode wijnazijn, zout en peper en de laatste lepel basilicum. Meng het geheel en voeg dan de olijfolie toe tot een mooie gladde vinaigrette.
Deze is heerlijk bij een pasta met salade van romana sla en een knapperige ijsbergsla. Doe door de salade lekker een courgette in kleine blokjes en meng de vinaigrette erdoor. Smullen maar.