Vinaigrette, met een vleugje Italië

*Recept van Ernst Jan Bos

We blijven even voortborduren op de vinaigrette met de extra smaak, dus het recept met mosterd, scherpe mosterd en honing. Nu gaan we voor nog meer lagen in de smaak een vleugje Italië aan toevoegen. Twee ingrediënten toevoegen en de smaak wordt veel frisser en heel mooi bij bijvoorbeeld een salade met andijvie of witlof. Maar ook als smeersel op een broodje is deze aan te bevelen.

Ingrediënten:

  • 1 theelepel mosterd (niet de scherpste)
  • ½ theelepel grove mosterd
  • 1 ½ theelepel honing
  • 1 eetlepels versgeperst citroensap
  • 2 eetlepels Limoncello
  • 1 eetlepel zeer fijngehakte rozemarijn
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 100 m. olijfolie (maar wel een goede olijfolie, de bekende van Ingrid en Dré)

Bereiding

Meng alle ingrediënten, behalve de olijfolie door elkaar. Laat dit minimaal een half uurtje staan. Door de zuren wordt de rozemarijn iets zachter. Al hak je het zo fijn dat je alleen maar kleine stukjes zichtbaar zijn.
Doe dan langzaam de olie er bij zodat er een mooie consistente vinaigrette ontstaat. Te veel in een keer kan problemen geven met de menging van de olie en de andere ingrediënten.
Toch weer een hele andere smaak op deze manier. Een heerlijke variatie waar vooral bij wat meer bittere salades erg veel frisheid ontstaat.