Walnoten vinaigrette

Recept van Ernst Jan Bos

Genoten van de geroosterde knoflook vinaigrette? Hopelijk jullie net zoveel als ik. Vandaag even weer een ander type vinaigrette. De vinaigrette met geroosterde en gepureerde walnoten. Een hele eigen smaak welke uitstekend smaakt bij bijvoorbeeld een paddenstoelenrisotto met een salade erbij. Het is even iets meer werk maar dan heb je ook wat. Het recept is in twee stappen.

Ingrediënten:

  • 500 gram ongeroosterde walnoten
  • 1 theelepel zeer fijngehakte rozemarijn
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 theelepel honing mosterd
  • 1 kleine eetlepel honing
  • Zout en peper (naar smaak)
  • Olijfolie (maar wel een goede olijfolie, de bekende van Ingrid en Dré)

Bereiding

Voordat je noten gebruikt is het belangrijk ze eerst even te roosteren. Hierdoor komen de lekkere oliën vrij die juist de goede smaak geven.
Zet de oven op 200 graden Celsius en rooster de noten voor ongeveer 5 minuten. Laat ze zeker niet zwart worden. Hak ze dan fijn, mag ook in een keukenmachine. Stop de fijngehakte walnoten in een vijzel en vijzel ze tot een pasta. Doe er dan de rozemarijn bij en bewaar dit in een potje in de koelkast. Ook erg lekker door diverse gerechten.

Voor de vinaigrette pak je twee eetlepels walnotenpasta en voeg daar alle andere ingrediënten aan toe behalve de olijfolie. Voeg na goed samenmengen de olijfolie rustig toe en maak er een smaakvolle vinaigrette van.

Dit is een verrassende maar zeer smaakvolle vinaigrette die eens een hele andere smaak toe zal voegen aan je salade. Maak je een paddenstoelen risotto dan is het ook erg lekker hiervan een eetlepel toe te voegen.