Henk vertelt

Dag “Mooi Molise” fans.

Recent vroeg Ingrid aan mij: “Hey Henk, zou jij het niet leuk vinden om eens een artikel te schrijven voor onze nieuwsbrief? Tuurlijk was direct mijn antwoord!”

Vroeger heb ik veel geschreven voor de Rabobank (oud-werkgever) en voor diverse organisaties waar ik deel van het bestuur uitmaakte en waarvoor ik presentaties verzorgde. Ik mocht over mijn eerste ontmoeting met Italië schrijven of over de ontmoeting met Ingrid. Ben zo vrij om over beide ontmoetingen te schrijven.

Ontmoeting

De eerste ontmoeting met Ingrid was, waarschijnlijk zoals velen van jullie, via Twitter. Ik vond het leuk de ervaringen van Ingrid en Dré in Mooi Molise (www.mooimolise.nl) te volgen. Toen ik in oktober/november vorig jaar over de olijfolie las die zij produceerden, heb ik direct een paar flessen besteld.

Hoe ze naar Ede te krijgen? Het toeval wilde dat ik 24 november 2022 een lunchafspraak had in Holten. Ik heb vorig jaar mijn auto weggeven en doe nu alles met het OV. Ik stelde Ingrid voor vanuit Holten met het OV naar Markelo te reizen. Haar reactie: “Kan, maar is geen doen, ik kom naar Holten!”

Ik kwam die bewuste 24e november uit de bloemenwinkel in Holten lopen, zag een dame met een tasje lopen, riep “Ingrid” en ja, raak! Was leuk haar live te ontmoeten. Een van de flessen olijfolie vond direct zijn weg naar mijn vriendin.

Olijfolie

De olijfolie omschrijf ik als volgt: Een hele mooie gele kleur, een beetje stroperig en een kruidige/pittige smaak. Zo heerlijk vers = genieten. Ik heb lange tijd niet zo’n lekkere olie geproefd. Ik gebruik de olie in salades, over Insalata Caprese, bij Carpaccio met rucola enz. Enfin dat was de ontmoeting met Ingrid en voor herhaling vatbaar.

Milaan

Dan een reisje Milaan. Je moet je wel realiseren dat de afstand tussen Milaan en “Mooi Molise” groot is. Milaan ligt in het noorden van Italië, tegen de grens met Zwitserland aan en Montenero di Bisaccia ligt zo’n 670 km zuidelijker, dicht bij de Adriatische Zee.

In 2007 ben ik voor de eerste keer in Italië geweest, we bezochten Milaan voor een lang weekend. Vanaf Eindhoven Airport vertrokken we richting Milaan en vanaf het vliegveld in Milaan werden we met bussen naar het centrum van van de stad gebracht. Ons hotel bevond zich aan de rand van het centrum. Dat is veel voordeliger dan in het centrum zelf.

De volgende morgen, na het ontbijt, zijn we direct met z’n vieren naar het centrum van Milaan gewandeld. Als eerste zijn we naar de Dom (il Duomo) gegaan. De Dom is dé bezienswaardigheid en Milaan ontleent zijn faam aan deze toren.

Toen wij er waren stond de Dom aan de buitenkant grotendeels in de steigers (zie foto), echter om het decor van binnen te zien was voor ons overweldigend.

Milaan is een stad met veel bezienswaardigheden, zowel historisch als cultureel. Naast de Dom is er het beroemde operahuis La Scala. Het is niet alleen een stad voor geschiedenis liefhebbers; Milaan heeft ook een bruisend nachtleven en op culinair gebied staat het ook zijn mannetje.

Mode

Op modegebied heb ik mij verbaasd over het geweldige aanbod voor zowel dames als heren. Prachtige pakken voor heren met een prijskaartje van zo’n € 10.000,–. Herenmantels hadden prijskaartjes van € 8.000,– tot € 13.000,–.

In dit gedeelte van Milaan reden alleen maar Ferrari ’s, Lamborghini’s en Porsche’s rond. Ik heb toen maar een paar sokken gekocht! 😉

Natuurlijk mag een bezoek aan de Modern Art Gallery niet ontbreken. Deze huist in de Residentie die Napoleon bewoonde toen hij Noord-Italië overmeesterde. Hier vind je veel Italiaanse kunst, maar ook werk van Matisse en Picasso. Je kunt hier gezellig winkelen.

 

Conclusie

Een lang weekend Milaan is veel te kort om alle bezienswaardigheden te bezoeken maar ik heb genoten van alle indrukken die ik heb opgedaan. Ook op culinair vlak was het bezoek zeer de moeite waard. Op sanitair gebied was het niet altijd prettig met die gaten in de vloer.

Ik vond het leuk om jullie een inkijkje te geven in mijn kennismaking met Ingrid en Italië. In 2009 zijn wij twee weken in Caligiana (Umbrië) geweest. Als Ingrid het leuk vindt, kan ik hier een uitgebreider verslag van maken, met natuurlijk foto’s

Hartelijke groet,
Henk Buiten

Ik heb mij in het leven nuttig gemaakt als manager in het Bank- en Verzekeringswezen. 72 jaar, ben veel in de natuur te vinden en mijn grootste passie zijn de Waddeneilanden en ik kook graag.