Recepten met olijfolie

Ravioli met truffel

Een simpel maar superlekker recept. Wij eten dit vaak als lunch met een glaasje pecorino erbij. Wij zijn nu al een aantal keer met gasten gaan truffel zoeken in de bergen van alto Molise. (Hoog molise) Met een gids en zijn hond gaan we...
Meer informatie

Kaasbroodjes

Omdat je in Italië niet echt dat lekkere verse Hollandse brood kunt kopen heb ik een broodbakmachine die overuren draait. En af en toe probeer ik iets uit. Zo zijn deze kaasbroodjes ontstaan. Ingrediënten 400 gram volkorenmeel met pitten van de Welkoop.270 ml. waterParmezaanse...
Meer informatie

Lasagne met twee soorten kaas

Italië, zwoele avonden, mooie steden en heerlijk eten. Wij gaan graag op vakantie naar Italië en vinden het heerlijk om wat rond te slenteren in oude steden en lokale producten te kopen op een marktje. Want niks smaakt zo lekker als de pure smaak...
Meer informatie

Ik verzon een pompoentaart

  Hebben we net alle pompoenen uit onze eigen tuin verwerkt of weggegeven, krijgen we een enorme pompoen van een vriendin. Ik heb mijn creativiteit erop losgelaten en dat heeft geresulteerd in deze pompoentaart. Het is een heerlijke, beetje kleffe taart geworden. Hier thuis...
Meer informatie

Droomperen

Dré vindt stoofperen het lekkerst als ik er verde niks mee doe. Gewoon in water met flink wat kaneel. Lang laten stoven en ze worden vanzelf rood.Maar af en toe mag ik los. Dan gooi ik alle smaken bij elkaar en maak ik droomperen....
Meer informatie

Tiramisu

Italiaans toetje. Tiramisu betekent letterlijk “trek mij op”, ofwel “beur mij op, maak mij blij”. Ik at de lekkerste en luchtigste tiramisu in restaurant Il Pagatore in Guglionesi. (Italië) Uiteindelijk werd onderstaand recept mijn versie van dit Italiaanse toetje. (voor de “calorie-arme” versie laat...
Meer informatie

Stampotje bietola

Bietola... we zagen de kleine plantjes in het tuincentrum en dachten dat het bieten waren. Maar het was dus snijbiet. Een beetje een vergeten groente in Nederland maar niet hier in Italie. Dus bedacht ik een recept. Ingrediënten voor twee personen: Twee flinke struiken...
Meer informatie

Fondant aardappelen da me

Ik vind dit recept altijd al lekker maar deze keer heb ik er wat meer kruiden aan toegevoegd. Gewoon omdat ze nou eenmaal in de moestuin staan. Het resultaat was websitewaardig! Nodig voor 2 personen: 2 grote aardappelsRoomboterOlijfolieKnoflookUi, peper en grof zoutRozemarijnTijmOregano of Marjolijn/...
Meer informatie

Witte koolsalade

Een salade van tevoren maken? Met gewone sla wordt het al snel een verlepte toestand. Deze koolsalade wordt alleen maar lekkerder. Ingrediënten: 1/4 witte koolHandvol rozijnen1/2 zoetzure appel1 eetlepel azijnHandvol gehakte walnotenSap van halve citroenFlinke eetlepel grove mosterd2 eetlepels zure roomFlinke eetlepel biologische honing2...
Meer informatie

Tortelloni con gorgonzola e noci

Zo af en toe heb ik een succesje. Dan mix ik wat ingrediënten en dat pakt dan goed uit. Zo was Dré vandaag erg enthousiast over de pasta die ik hem tijdens de lunch voorzette. Een beetje van mij en een beetje van de...
Meer informatie

Pompoensoep

Dit jaar kwamen er zeventien prachtige flespompoenen uit de tuin. Voor de gasten die in oktober komen olijvenplukken zit er al 15 liter soep in de diepvries. Hieronder het recept voor een flinke pan soep voor ongeveer vijf personen. Je weet dat ik niet...
Meer informatie

Groentelasagne

Comfort food, er is geen Italiaanse term voor. Of is gewoon ál het eten in Italie comfort food? Feit is dat deze lasagne het lekkerst is als je hem een dag van tevoren maakt. Vlak voor een dag dat je erg druk bent bijvoorbeeld,...
Meer informatie

Vinaigrettes van Ernst Jan Bos

Ernst Jan is een hobby-kok die elke week een nieuwe vinaigrette aan mij stuurt die gemaakt wordt met onze biologische extravergine olijfolie. Zwarte olijven en munt vinaigrette Deze keer een vinaigrette met een product wat in meerdere landen voorkomt maar de Italiaanse zijn toch...
Meer informatie

Risotto met gorgonzola en gekarameliseerde peer

Helaas kun je risotto niet van tevoren klaarmaken, dan wordt het rijstepap en dat wil je niet. Bovendien eten Italianen hun risotto al dente. Al dente betekent dat het nét gaar is maar nog wel een zachte bite heeft. Het roeren luistert dus heel...
Meer informatie

Bruschette

Eerst even over de Italiaanse uitspraak: Het is één bruschetta (broesjketta) twee Bruschette (broesjkette) Nodig:-Stokbrood of ciabatta-Tomaten-Olijfolie-Oregano gedroogd en vers-Basilicum, vers!-Een teen knoflook-Zout en peper-Evt. balsamico Bereiding:Verwarm de oven voor op 180 graden Snij het brood in mooie plakken en bestrijk met flink wat...
Meer informatie

Courgettetaart

Dit heerlijke recept is overgenomen van Happy Little Kitchen.De foto is van mijn eigen resultaat. Echt een aanrader! Hoofdgerecht voor 4 personenBereidingstijd: 1 uur en 10 minuten (inclusief 55 minuten oventijd) Ingrediënten:6-7 plakjes bladerdeeg1 grote courgette150 gr spinazie250 gr mascarpone85 gr pecorino, geraspt2 grote...
Meer informatie

Toetje met verse vijgen

Wij hebben het geluk dat we in Italie de vijgen vers van de boom kunnen plukken als ze op z'n lekkerst zijn: zacht en mierzoet. Nodig: per persoon Drie verse vijgenBolletje vanille-ijsKaneelHoning Snij de vijgen aan de bovenkant twee keer in. (Zie plaatje) en...
Meer informatie

Bieten voorgerecht

Nodig voor twee personen: 4 bietenGeitenkaas RucolaGerookte spekblokjesHoning, mosterd, azijn.Appel Bereiding: Snij de bieten in mooie dunne plakken en verdeel over het bord.Schil de appel, snij is stukjes en verdeel over de bieten.Brokkel de geitenkaas en voeg toe.Daarbovenop de uitgebakken spekjes.Maak een dressing van...
Meer informatie

Appeltaart van Ingrid

Ik wilde een goede vriendin verassen met een lekkere taart maar de winkels waren al dicht. Met de ingrediënten die ik in huis had maakt ik deze appeltaart. Nodig:4 grote appels250 gram mascarponeklontje roomboterTwee eetlepels suikerZakje vanillesuiker2 eierenKaneelBladerdeeg voor de bodemVulling voor blind bakken...
Meer informatie

Gebakken courgette

Dit is het recept van een lekker bijgerecht. Il contorno. Het is nu de tijd dat de courgettes van het land komen en dus verzin ik elke keer weer wat nieuws met deze heerlijke groente. Deze keer gebakken plakjes courgette, Nodig: 2 courgettes Olijfolie...
Meer informatie
1 2