Oktober

Ergens halverwege oktober kunnen de eerste olijven worden geoogst. In onze omgeving zie je dan de eerste boeren naar hun  land gaan op hun tractoren, harken en vaak hun hele familie. Wij gaan ook aan het werk. Helaas hebben we geen tractor maar wel een grote Skoda. En in plaats van onze familie komen er andere helpers, maar daarover later meer.

Veertien kratten

‘s Morgens vroeg leggen we de netten onder de bomen en gewapend met koffie en water sturen we onze elektronische harken de boom in. De olijven regenen op onze hoofden en vallen in de netten. Als de netten vol liggen verzamelen we de olijven naar één punt en van daar gooien we ze in kratten. Elke ochtend veertien kratten, dat is het doel. Voor minder gaan de persen niet draaien.

Wijn en siësta 

Aan het einde van de ochtend brengen we de volle kratten naar de frantoio. Daar worden ze gewogen en we krijgen te horen wanneer onze olie is geperst. Altijd binnen vierentwintig uur.

Dan gaan we naar huis om te lunchen. Een lekkere pasta met een glas wijn. Of twee. Daarna is het vanzelf siësta-tijd. Soms gaan we ’s middags ook nog even de boomgaard in, maar het is vermoeiend werk en er is nog meer te doen.

Oogstfeest

In deze periode organiseren we de oogstdagen om mensen uit Nederland een echte Italiaanse oogst te laten beleven. Om te delen hoe leuk deze periode is. Wat begonnen is als een weekendje met een paar vrienden is uitgelopen tot een succesvolle formule die elk jaar is volgeboekt. In januari beginnen we al met het samenstellen van de programma’s en het bedenken van de catering.
Tijdens deze weekenden oogsten we natuurlijk ook. En we bieden excursies, eten en drinken en in de zon zitten.

Klik hier voor de mogelijkheden voor 2025

oogsten2
Het verzamelen van de olijven in de netten.

Naar Nederland

Voor ons zijn deze weken de hoogtepunten van het jaar. Superdruk met de organisatie en de catering. Maar echt zo leuk doordat het enthousiasme van onze gasten aanstekelijk is.

Als alle olijven zijn geoogst en de olie in grote vaten zit vullen we de flessen en we plakken er een etiket op (wel recht hè) Hoeveel flessen denk je dat er door onze handen gaan? Allemaal huisvlijt! Muziekje erbij!

Verkoop tournee

De verkoop gaat het hele jaar door. Sommige mensen bestellen een voorraadje voor het hele jaar maar er zijn ook mensen die pas een nieuwe fles komen halen als de eerste leeg is. We moeten dan op enig moment wel “nee” verkopen omdat de olie meestal snel op is.

Dan gaan we afleveren. We maken een toertje door Nederland en brengen de olie  naar Den Bosch, Delft, Alphen aan den Rijn en Amersfoort. Altijd leuk om de mensen die via social media bestellen in het echt te spreken. Soms is het een soort reünie bij onze auto van mensen die elkaar kennen van social media, maar nog nooit in het echt hebben gezien.

Tegen de kerst is de meeste olie wel afgeleverd. Dan vieren wij met onze familie het feest van het licht en daarna gaan we weer naar het Mooie Molise. 

Wij zijn supertrots op onze heerlijke olie!

Houdbaarheid en bewaren
In een donkere glazen fles is de olijfolie anderhalf jaar na productie houdbaar. Niet in de volle zon. Daarna kun je hem zeker nog gebruiken maar kan de smaak teruglopen. De olie in een geopend blik moet je meteen overgieten in een donkere glazen fles. Nooit plastic gebruiken!

“Help! Er zit dikke drab onder in de olijfoliefles.” Of: “De olijfolie is troebel met witte vlokken.”

Geen paniek. Als je echt verse olijfolie hebt dan kan het gebeuren dat er een dikke slijmachtige laag in je fles ziet. Dit is normaal en je kunt de olie gewoon gebruiken. Als je de drab niet fijn vindt kun je hem eruit zeven. Wel schoon werken natuurlijk.
Olijfolie kan wel tegen de kou, maar wordt er vlokkerig, troebel, dikker van. De stollingsfase van olijfolie begint namelijk al bij temperaturen die lager zijn dan 15°C.
Eenmaal op kamertemperatuur zal de olijfolie weer helder worden. Het heeft geen enkel effect op de kwaliteit.
Het is nog wel mogelijk dat je een residu onder in de fles ziet. Dat is geen bederf, maar gevolg van het geen verdere behandeling hebben ondergaan van vergine olijfolie. Deze soort is van zichzelf al wat troebeler dan de andere soorten.

 

 

Hoe gebruik je onze olijfolie!

In onze extra vergine olijfolie kun je bakken en braden. 

Maar vanwege de smaak wordt de olie vooral koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Je kunt de olie zonder problemen verhitten maar dat gaat dan wel ten koste van de smaak. Zonde toch? En laat de olie niet walmen!
Het rookpunt van extra vergine olijfolie is 160°C-190°C

Voor bakken of frituren bij zeer hoge temperaturen kun je het beste een olie kiezen met een hoog rookpunt en een neutrale smaak.

  1. Geraffineerde avocado-olie: Rookpunt rond 270°C.
  2. Geraffineerde zonnebloemolie: Rookpunt rond 230°C.
  3. Geraffineerde olijfolie (niet extra vergine): Rookpunt rond 220-240°C.
  4. Kokosolie (geraffineerd): Rookpunt rond 232°C.
Geoptimaliseerd door Optimole