Het hele jaar door olijfolie

Eerst werkten we nog en we hadden 150 olijfbomen. We vonden de buurman bereid deze te oogsten. Daarvoor kreeg hij de opbrengst en wij 50 liter olijfolie. Dat ging een aantal jaren prima.

Nu zijn we met vervroegd pensioen en oogsten we de bomen zelf. Dat bleek een hele goede zet.

Oktober

Ergens halverwege oktober kunnen de eerste olijven worden geoogst. In onze omgeving zie je dan de eerste boeren naar hun  land gaan op hun tractoren, harken en vaak hun hele familie. Wij gaan ook aan het werk. Helaas hebben we geen tractor maar wel een grote Skoda. En in plaats van onze familie komen er andere helpers, maar daarover later.

Veertien kratten

‘s Morgens vroeg leggen we de netten onder de bomen en gewapend met koffie en water sturen we onze elektronische harken de boom in. De olijven regenen op onze hoofden en vallen in de netten. Als de netten vol liggen verzamelen we de olijven naar één punt en van daar gooien we ze in kratten. Elke ochtend veertien kratten, dat is het doel. Voor minder gaan de persen niet draaien.

Wijn en siësta 

Aan het einde van de ochtend brengen we de volle kratten naar de frantoio. Daar worden ze gewogen en we krijgen te horen wanneer onze olie is geperst. Altijd binnen vierentwintig uur.

Dan gaan we naar huis om te lunchen. Een lekkere pasta met een glas wijn. Of twee. Daarna is het vanzelf siësta-tijd. Soms gaan we ’s middags ook nog even de boomgaard in, maar het is vermoeiend werk en er is nog meer te doen.

Oogstfeest

In deze periode organiseren we de oogstfeesten om mensen uit Nederland een echte Italiaanse oogst te laten beleven. Om te delen hoe leuk deze periode is. Wat begonnen is als een weekendje met een paar vrienden is uitgelopen tot een succesvolle formule die elk jaar is volgeboekt. In januari beginnen we al met het samenstellen van de programma’s en het bedenken van de catering.
Tijdens deze weekenden oogsten we natuurlijk ook. Echter alleen op zaterdagochtend. Verder zijn de dagen gevuld met excursies, eten en drinken en in de zon zitten.

Klik hier voor de mogelijkheden voor 2024

oogsten2
Het verzamelen van de olijven in de netten.

Naar Nederland

Voor ons zijn deze weken de hoogtepunten van het jaar. Superdruk met de organisatie en de catering. Maar echt zo leuk doordat het enthousiasme van onze gasten aanstekelijk is.

Als alle olijven zijn geoogst en de olie in grote vaten zit gaan we naar Nederland. We kunnen niet alles in één keer meenemen want dat trekt de Skoda niet. Driehonderd liter per keer, dat lukt.

In Nederland vullen we literflessen. We plakken er een etiket op (wel recht hè) en het jaarstickertje. Ik vind het dan ook leuk om een kerstversie van te maken. Dit jaar een kaartje met een kerstbal aan een lintje. Hoeveel flessen denk je dat er door onze handen gaan? Allemaal huisvlijt! Muziekje erbij!

Verkoop tournee

De verkoop gaat het hele jaar door. Sommige mensen bestellen een voorraadje voor het hele jaar maar er zijn ook mensen die pas een nieuwe fles komen halen als de eerste leeg is. We moeten dan op enig moment wel “nee” verkopen omdat de olie meestal na de zomer op is.

Dan gaan we afleveren. We maken een toertje door Nederland en brengen de olie vanuit Markelo naar Den Bosch, Delft, Alphen aan den Rijn, Echtenerbrug en Amersfoort. Altijd leuk om de mensen die via social media bestellen in het echt te spreken. Soms is het een soort reünie bij onze auto van mensen die elkaar kennen van social media, maar nog nooit in het echt hebben gezien.

Tegen de kerst is de meeste olie wel afgeleverd. Dan vieren wij met onze familie het feest van het licht en daarna gaan we weer naar het Mooie Molise. Maar in januari komen we terug met de nabestellingen.

Wij zijn supertrots op onze heerlijke olie!