Ton vertelt

Olijven plukken en truffeljacht in Molise

Als Italiëliefhebbers hebben mijn vrouw Madeleine en ik bijna heel Italië doorkruist. Eén van de 17 provincies ontbrak nog op ons lijstje, evenals olijven plukken. Totdat ik via Twitter in contact kwam met Ingrid Schouten, olijvenboerin in Molise. De enthousiaste aankondiging van het olijvenoogstweekend van 21-23 oktober was een mooie aanleiding voor een bezoek aan de minst bekende provincie van Italië, die tot 1963 bij de Abruzzen hoorde. We kozen ervoor de 1.700 km. niet te vliegen, maar er een wat langere vakantie met eigen auto van te maken, met tussenstops in Piemonte, Ravenna en Pescara.  Dat bleek achteraf een goede keuze, want bij aankomst op vrijdag de 21e bleek dat er een staking op alle vliegvelden was, waardoor 7 van de 18 gasten moesten annuleren. Bij aankomst in B&B Le Quiete op 1,5km afstand van de olijvenboerderij, bleek dat we de enige gasten waren, omdat de andere twee stellen door de staking niet konden komen.  

Vrijdag

We werden gastvrij ontvangen door Ingrid en Dré, en maakten onder het genot van een prosecco kennis met de andere gasten. Na de heerlijke BBQ reden we terug door het pikkedonker over een bochtige weg met veel kuilen naar onze B&B, waar we werden opgewacht door de andere bewoners: 3 honden en een paar katten.

Zaterdag

Het was nog donker toen we zaterdagochtend om half 8 verzamelden en na een kop koffie konden beginnen met het olijven plukken. Na de uitleg door Dré gingen we aan de slag, met een van de vier elektrische harken voor de hogere takken en een plastic harkje voor de laag hangende olijven. Dat was een pittige klus, maar door elkaar af te wisselen konden we de krachten verdelen. En na ruim een uur konden we in het zonnetje, tussen de olijfbomen, genieten van een ontbijt met allerlei heerlijke hapjes en gezonde drankjes. 

Met nieuwe energie gingen we door totdat we 13 kratten vol hadden en ingeladen in Dré’s auto. Rond de middag brachten we de olijven naar de perserij; leuk om van dichtbij te zien hoe het proces van zelfgeplukte olijven tot geperste olijfolie in metalen vaten verloopt. De tijd tussen pluk en pers mag maximaal 24 uur zijn om aan de kwaliteitseisen van extra vergine olijfolie te voldoen. Na een heerlijke lunch gingen we – deze keer bij daglicht, zodat we de kronkelige weg beter konden zien – terug naar onze B&B. De dag werd afgesloten met een heerlijk en overvloedig diner in een naburig dorp. De terugreis naar de B&B was een uitdaging.

Zondag

Na het heerlijke ontbijt in de B&B en een leuk gesprek met de eigenaar, was het ruim een uur rijden naar het dorpje Busso. Samen met truffelhond Axel vonden we in het nabijgelegen bos binnen een uurtje vijf zwarte truffels, maar daarna had hij er geen zin meer in. Bij terugkomst in Busso moesten we onze handen wassen en kregen we schorten, mutsen en mondkapjes voordat we een rondleiding kregen door de werkplaats waar op een ambachtelijke manier allerlei producten van truffels worden gemaakt. Tot slot genoten we van een heerlijke lunch met allerlei truffelgerechten, waaronder pasta met schijfjes van de zelf gevonden truffel. Zie de website voor meer informatie over truffels zoeken in Molise  en de producten.

Die middag genieten we van het herfstzonnetje bij een temperatuur van ongeveer 25 graden. We sluiten het weekend af met ‘bier en pizza’. Dré kent de bochtige wegen op zijn duimpje, en is in een mum van tijd terug met heerlijke pizza’s uit het dorp 10km. verderop.

Een mooi einde van een erg geslaagd en gezellig weekend olijven plukken en truffels zoeken in mooi Molise, vooral dankzij de gastvrijheid van Ingrid en Dré. Voor wie interesse heeft, zijn er komend najaar drie mogelijkheden waarop je een echt Italiaanse olijvenoogst kunt beleven: oogstweken, een oogstweekend en een ‘one day experience’. Keus genoeg dus om van dichtbij het proces van olijven plukken mee te maken.  Meer info: Mooi Molise | Montenero di Bisaccia- Molise- Italie.

Tot slot: de beloning voor onze inspanning kwam in november in Nederland. Op een parkeerplaats in Den Bosch (ook op een paar andere locaties) konden we een fles heerlijke biologische olijfolie ‘van zelf geplukte olijven’ ophalen. 

Ton Drenthen