De prijs in juli

De olie die wij zelf uit vijftig bomen uit onze boomgaard hebben geoogst is op. Maar onze buren hebben de rest van de bomen (130) geoogst. Die gaan wij deze zomer inkopen. De prijs zal dus hoger uitvallen! Het zal ongeveer 15 euro per liter worden. Zodra we de definitieve prijs weten staat het hier op de site.
In november hebben we weer zelf-geoogste olie.

Waarom verkopen we de olie?

Onze olijven werden jaren lang geoogst door onze buren. Die kregen daarvoor de opbrengst en wij vijftig liter voor eigen gebruik. Nu we niet meer werken hebben we het afgelopen jaar voor het eerst samen geoogst. Met gevolg dat we veel meer olie hebben dan andere jaren.

Om te oogsten hebben we alle apparatuur zelf aangeschaft: Een mechanische hark, opvangnetten, kratten en verwerkingsmateriaal.

We hopen natuurlijk dat de olijvenoogst dit jaar weer met onze plukteams uit Nederland door kan gaan. Daarvoor hebben we extra harken nodig! Zo’n hark kost 850 euro. Om nog meer professioneel gereedschap te kunnen kopen, verkopen we dit jaar de extra olijfolie voor tien euro per liter.

*Wij kunnen de olie helaas niet opsturen maar we vinden een oplossing!

De verwerking

De oogst

Eind oktober zijn de olijven rijp genoeg om te worden geoogst. Met mechanische harken schudden we de olijven uit de bomen. Onder de bomen liggen grote netten die de olijven opvangen. Daarna gaan ze in kratten. Met de hand halen we de grootste takken en bladeren eruit. Daarna brengen we de volle kratten naar de frantoio. (perserij)

Vuil eruit!

In de frantoio gaan de olijven op de lopende band naar het eerste proces waar de takjes en blaadjes worden verwijderd. Vervolgens worden de olijven gewassen. Dit voorkomt dat de smaak bitter wordt.

Centrifuge

Het tweede proces start in de centrifuge. De olijven worden geperst tot een dikke pasta. Daarna wordt de pasta gedecanteerd; de scheiding van water, olijfafval en olie.
Vervolgens gaat de olie door een tweede centrifuge waar nogmaals de olie en het water van elkaar worden gescheiden.

Naar huis

Meteen na de persing, of eigenlijk centrifuge, gaan de olijven in grote containers mee naar huis. Daar staan we klaar om met flessen, blikken en vaten de olie te verdelen.

Houdbaarheid

In een donkere glazen fles is de olijfolie anderhalf jaar na productie houdbaar. Daarna kun je hem zeker nog gebruiken maar kan de smaak teruglopen. De olie in een geopend blik moet je meteen overgieten in een donkere glazen fles. Géén plastic gebruiken!

De smaak

Onze olie heeft een iets pikante, volle olijfsmaak.
Lees in het gastenboek wat anderen van de olie vinden.

Gebruik

Als borrelhapje: Doe flink wat olie op een schaaltje en bestrooi met grof zout en peper. (en eventueel een beetje balsamico) Doop er een stukje stokbrood in en smullen maar!
Dressing
Verder is de olie heerlijk in salades of als basis voor een dressing. Olie en azijn mengen niet echt maar je kunt een klein beetje mosterd erbij doen als emulgator.
Bakken en braden
De olijfolie kan tot 190 graden worden verhit. Niet in frituren.
Over de pasta en in de soep
Op het laatst aan je bordje risotto, pasta of soep een scheutje olie toevoegen is heerlijk!