Olijfolie kopen

Olie kopen

De olijfolie geoogst in oktober 2023 kostte 20 euro per liter.
Wat de olie in 2024 gaat kosten is nog niet bekend.

Bestellen en of reserveren kan door een mailtje te sturen naar info@mooimolise.nl
of stuur een WhatsApp naar 06-23145545

Wij kunnen de olie ook opsturen.
Inclusief verzenden binnen Nederland kosten 6 flessen van 0,75 liter 100 euro. (2023)
Versturen naar Belgie kost inclusief verzenden 105,05 te

De keuringsdienst van waarde
Alles over olijfolie. Laat je niet foppen! De KvW heeft twee keer een reportage gemaakt over oijfolie. Kijk en huiver:

Onlangs maakte  de Keuringsdienst van Waarde opnieuw een aflevering over de zin en onzin over olijfolie. En over hoe er wordt gesjoemeld met dit mooie produtct.

KLIK HIER oor de uitzending.

Hieronder een eerdere aflevering.

De verwerking

De oogst

Eind oktober zijn de olijven rijp genoeg om te worden geoogst. Met mechanische harken schudden we de olijven uit de bomen. Onder de bomen liggen grote netten die de olijven opvangen. Daarna gaan ze in kratten. Met de hand halen we de grootste takken en bladeren eruit. Daarna brengen we de volle kratten naar de frantoio. (Perserij)

Vuil eruit!

In de frantoio gaan de olijven op de lopende band naar het eerste proces waar de takjes en blaadjes worden verwijderd. Vervolgens worden de olijven gewassen. Dit voorkomt dat de smaak bitter wordt.

Centrifuge

Het tweede proces start in de centrifuge. De olijven worden geperst tot een dikke pasta. Daarna wordt de pasta gedecanteerd; de scheiding van water, olijfafval en olie.
Vervolgens gaat de olie door een tweede centrifuge waar nogmaals de olie en het water van elkaar worden gescheiden.

Naar huis

Meteen na de persing, of eigenlijk centrifuge, gaan de olijven in grote containers mee naar huis. Daar staan we klaar om de olie in flessen, blikken en vaten te verdelen. 

Houdbaarheid en bewaren

In een donkere glazen fles is de olijfolie anderhalf jaar na productie houdbaar. Niet in de volle zon. Daarna kun je hem zeker nog gebruiken maar kan de smaak teruglopen. De olie in een geopend blik moet je meteen overgieten in een donkere glazen fles. Nooit plastic gebruiken!

“Help! Er zit dikke drab onderin de olijfoliefles.”
Of: “De olijfolie is troebel met witte vlokken.”

Geen paniek. Onze olijfolie is ongefilterd. Als je echt verse, ogefilterde olijfolie hebt dan kan het gebeuren dat je een dikke slijmachtige laag in je fles ziet. Dit is normaal en komt door de olijven. Je kunt de olie gewoon gebruiken. Als je de drab niet fijn vindt kun je hem eruit zeven. Wel schoon werken natuurlijk.

Olijfolie kan wel tegen de kou, maar wordt er vlokkerig, troebel, dikker van. De stollingsfase van olijfolie begint namelijk al bij temperaturen die lager zijn dan 15°C.
Eenmaal op kamertemperatuur zal de olijfolie weer helder worden. Het heeft geen enkel effect op de kwaliteit.
Het is nog wel mogelijk dat je een residu onder in de fles ziet. Dat is geen bederf, maar gevolg van het geen verdere behandeling hebben ondergaan van vierge olie. Deze soort is van zichzelf al wat troebeler dan de andere soorten.
*Bron: Startpagina

De smaak

Onze olie heeft een iets pikante, volle olijfsmaak.
Lees in het gastenboek wat anderen van onze olie vinden.

Gebruik

Als borrelhapje: Doe flink wat olie op een schaaltje en bestrooi met grof zout en peper. (en eventueel een beetje balsamico) Doop er een stukje stokbrood in en smullen maar! 

Dressing
Verder is de olie heerlijk in salades of als basis voor een dressing. Olie en azijn mengen niet echt maar je kunt een klein beetje mosterd erbij doen als emulgator.

Kun je bakken en braden in de extravergine olijfolie?

Ten eerste is het zonde. Want de smaak en goede eigenschappen van de olijfolie loopt terug bij hoge temperaturen.
Het rook punt van de olijfolie is lager dan bijvoorbeeld van zonnebloemolie. Dus de olie verband sneller en dat is niet gezond.
Ik bak vaak in Blueband en voeg dan na het dichtschroeien van het vlees een scheut lijfolie toe.

De olijfolie is niet geschikt om in te frituren.

Over de pasta en in de soep
Op het laatst aan je bordje risotto, pasta of soep een scheutje olie toevoegen is heerlijk!

*Kijk ook even op de receptenpagina.

Waarom verkopen we de olie?

Onze olijven werden jarenlang geoogst door onze buren. Die kregen daarvoor de opbrengst en wij vijftig liter voor eigen gebruik. Nu we niet meer werken oogsten wij samen. Met gevolg dat we veel meer olie hebben dan andere jaren.

Om te oogsten hebben we alle apparatuur zelf aangeschaft: Een mechanische hark, opvangnetten, kratten en verwerkingsmateriaal. Bovendien betalen we de perserij nu ook zelf.

We hopen natuurlijk dat de olijvenoogst dit jaar weer met onze plukteams uit Nederland door kan gaan. Daarvoor hebben we extra harken nodig! Zo’n hark plus netten en kratten kost 1000 euro. Om nog meer professioneel gereedschap te kunnen kopen, verkopen we de olie.