Wij kochten een echte pizza-oven! Meteen begon het experimenteren met recepten en baktijden. Het is ook even een kunst om de pizza van de schep af te schudden zonder dat het beleg alle kanten opvliegt. De eerste mislukte maar was toch wel eetbaar. Dat was een veelbelovend begin.
*op de foto onze eerste heerlijke maar beetje mislukte pizza.
Een pizza begint natuurlijk met een goede bodem. Ik heb gemerkt dat elke kok zo z’n eigen recept heeft. Met verse of gedroogde gist, wel of geen schepje suiker erbij, wel of niet met een deegroller werken en dan natuurlijk de temperatuur van de oven. Na wat experimenteren bleek onderstaand voor mij goed te werken.
Voor de bodem:
- 1 dl. warm water
- 3 dl. warm water
- 10 gram droge gist
- 1 theelepel suiker
- 700 gram witte bloem type 0.0
Dit is de allerfijnste soort bloem. Je kunt eventueel patentbloem gebruiken maar dat is niet zo fijn als 0.0 - 2 theelepels zout
- 1 eetlepel olie
Bereiding van het deeg.
- Doe 1dl warm water in een kommetje
- Doe daar 10 gram droge gist bij
- Voeg een snuf suiker toe, max. 1 tl.
- Meng alles en laat 10 minuten met rust.
- Maak ondertussen het bloemmengsel.
Deegmengsel
- Doe 700 gram bloem 0.0 in een ruime kom
- Maak in het midden een kuiltje
- Doe in het kuiltje 2 theelepels zout
- Voeg 1 eetlepel olijfolie toe
- Voeg 3 dl warm water toe
- Als het gistprutje 10 minuten heeft gestaan kun je dit er bij doen.
- Roer alles door elkaar met een lepel
- Daarna nog 10 minuten kneden, op het aanrecht, tot het een mooi geheel is
- Maak een bol van het deeg en laat minimaal 1 uur rijzen onder een vochtige doek.
- Het deeg wordt ongeveer twee keer zo groot. Als je met je vinger in het deeg prikt en het blijft een kuiltje dan is het deeg goed.
- Maak porties en bestrijk deze met een beetje olijfolie . Niet meer kneden
- Laat de bolletjes weer 1 uur rusten onder plastic vershoudfolie.
- Druk en rek het deeg nu net zo lang uiteen tot je de gewenste grootte hebt. Nooit met een deegroller zegt onze professional maar ik heb het stiekem toch gedaan.
- Leg de pizza op bakpapier of op een pizzaschep en beleg hem naar smaak
De pizza beleggen
Leef je uit! Er zijn eigenlijk geen regels voor. Alles wat je lekker vindt kan op de pizza. In Italië staat er wel een flinke straf op “ananas” op de pizza. Dat is Amerikaans en absoluut “non si va”! Ofwel, dat doe je gewoon niet.
Oh en Italianen vinden het wel heel normaal als je frietjes op je pizza doet.
Je hebt pizze rosse en pizze bianche. Een pizza rossa begint altijd met een laag tomatensaus met daarop (geraspte) mozzarella, olijfolie en verse basilicum. Daarmee heb je de Pizza Margherita al klaar. Op een pizza bianca ontbreekt de tomatensaus. Bijvoorbeeld bij de vier-kazen-pizza.
Baktijden
De baktijden verschillen nogal. Heb je een pizza-oven waarbij de steen 500 ° Celsius wordt dat hoeft de pizza maar 2 tot 3 minuten in de oven. Maar gebruik je een kant en klare bodem en een normale oven, hou dan de baktijden aan die op de verpakking staan. Gebruik je je eigen pizzadeeg dan is meestal 15 tot 20 minuetn op 200° voldoende. Het is uitproberen! Leuk toch? Wij hebben in elk geval vreselijk gelachen bij het gedoe met experimeteren.
Suggesties:
- Tonijn, ansjovis, kappertjes, ui
- Ham, artisjokkkenharten, ui, champignons.
- Knoflook, ui, plakjes pittige worst
- Courgette, ui, paprika, chorizo.
- Verzin zelf een lekkere combinatie!