Renée vertelt

Renee Riezebos vertelt over vijf keer olijvenoogsten!

Lieve Ingrid,

Je vroeg me om als “gast” iets te schrijven voor in jullie nieuwsbrief.
“Omdat jullie al meerdere keren bij ons in Italië zijn geweest, om te helpen olijven plukken en zo enthousiast zijn”

De onderste olijven ook!

Enthousiast 

Ik zal je zeggen; we zijn zo enthousiast over dit jaarlijkse weekend in oktober, omdat het zo leuk is om elk jaar (dit jaar wordt het de 5e keer) bij jullie te komen helpen.

En dat komt niet in de laatste plaats door jullie enorm positieve energie en júllie enthousiasme om, jaar in jaar uit groepen mensen te ontvangen. Mensen die jullie soms helemaal niet en vaak maar deels kennen. Vrienden en vrienden van vrienden en leuke mensen die je via je posts op de socials enthousiast hebt gekregen.

En terecht, want het is zó leuk om bij jullie te mogen komen.

Stedentrips

Wij combineren dit festijn altijd met een paar dagen extra, want we zijn er dan toch. We bezoeken steden in de buurt. We zijn al in Rome en Napels geweest, hebben Pompeï en Herculaneum gezien en afgelopen jaar begonnen we met een paar dagen Venetië en reden we met een auto langs de kust; naar jullie.

Want hoe leuk het ook is de steden te bezoeken, het hoogtepunt van de reis is toch “het weekend”.

BBQ

Al op vrijdagavond starten we met een gezellige avond bij jullie thuis, waar iedereen kennis maakt met elkaar en jullie gastvrijheid én met Dré’s barbecue skills!

Soms wordt het laat, soms niet. Op zaterdag worden we om 07.00 uur in de boomgaard verwacht. Dré is streng, dus we zijn er!

Dré doet het even voor

Oogsten 

Na zijn goede uitleg gaan we aan de slag. De netten worden neergelegd. We kunnen beginnen.

Wij weten het inmiddels; gestructureerd werken we de bomen af. Niet kris kras de bomen te lijf gaan, niet “zomaar wat doen”, want dan missen we een heleboel olijven en dat is zonde.

Heerlijk voelt het om met je blote handen de laaghangende olijven te plukken. Je ritst ze er zo af en je krijgt er zachte handen van.

Ontbijt onder de olijfbomen

De sterken onder ons wisselen af met de elektrische harken, waarmee de olijven uit de bomen worden geschud. Heel bevredigend is het als je bij een volle boom honderden olijven naar beneden ziet komen.

Rond 9.00 uur eten we in de boomgaard een heerlijk, zeer uitgebreid, door jou klaargemaakt ontbijt mét een glaasje prosecco, want dat hoort erbij in Italië 🥂

We moeten een minimaal aantal kratten vullen om naar de perserij te kunnen brengen. Na nog een paar uur werken stoppen we ermee en gaan we lunchen op jullie terras. Je maakt direct na de oogst al soep, van de gekweekte groenten uit eigen tuin die je dan invriest voor “het weekend”.

Ontbijten tussen de olijfbomen
Wat ruikt die verse olie lekker!

Perserij

Hierna brengen we gezamenlijk de olijven naar de perserij en krijgen we uitleg over het proces. Heerlijk, die geur. We mogen altijd even ruiken als het proces bezig is.

Prachtig is het om te zien hoe er aan het eind een dikke straal goudgele olie uit de tuit stroomt.

Activiteiten

En dan is er tijd; vrij te besteden. Meestal gaan we met z’n allen iets ondernemen.

Het is altijd nog heel mooi weer in oktober en dan gaan we bijv. ijs eten en rond-wandelen in Termoli, een andere keer gingen we een heel oude perserij bezoeken. Hier werden de olijven eerst met een molensteen gemalen en dan geperst tussen matten waar, onder druk de olie er uit geperst werd. Deze perserij bestaat niet meer, maar het was heel leuk om te zien hoe het vroeger ging.

Soms gaan we gewoon lekker luieren en kletsen in de zon bij jullie op ’t terras.

’s Avonds dineren we ergens in de buurt, elk jaar bij een ander restaurant, variërend van behoorlijk chique naar heel gewoon, maar altijd met een zeer enthousiaste eigenaar die zijn beste beentje voor zet om ons te imponeren, de Italiaanse charme.

Na afloop gaan we meestal nog terug naar jullie huis om daar gezamenlijk nog een héél gezellige avond door te brengen en op zondag wordt er een leuke activiteit georganiseerd.

Een bezoek aan een Fontefico, een Italiaanse wijnboerderij met een heerlijke lunch en prachtige wijnen, bij elke gang een andere.

Een pasta workshop, onder begeleiding van jullie buurvrouw en daarna met z’n allen lekker de eigengemaakte pasta opeten.

Truffelhunt

Afgelopen jaar een truffel hunt. Met een leuke, lieve hond; ja, een hond en geen varken, wordt er naar truffels gezocht. Met succes! Er worden er heel wat gevonden.

Axel de truffelhond

 

Net als bij de olijvenperserij, ook hier uitleg over het proces van de verwerking van de truffels. Dré vertaalt alles voortreffelijk uit het Italiaans. En ook hier kregen we weer een heerlijke lunch, voorzien van allerlei truffel lekkernijen.
En dan worden er op zondagavond pizze gegeten, met een drankje en een dansje, soms.

Koffie toe

Het is alweer voorbij; time flies when having fun!
Wie wil mag maandagochtend nog even langs komen voor een lekker bakkie en dan gaat iedereen zijns weegs.

Het is pas februari, maar wij zijn alweer plannen aan het maken! Dit keer denken we over een ritje door de hak van de laars.

Als je een leuk weekend wil beleven, dan raad ik je aan om een keer te komen plukken bij deze twee enthousiaste, gastvrije en vooral lieve mensen!

Wellicht tot een keer onder de olijfbomen!
Renée Riezebos