De vogeltjes van Sint Antonio Abate

17 januari – Sint Antonio Abate – Dierendag

Deze dag wordt vooral gevierd op het platteland van Zuid-Italie. Er komt een priester langs de boerderijen om de dieren te zegenen. En Italie zou Italie niet zijn als er niet ook een traditioneel hapje bij werd geserveerd. Li cillitte de Sand’Andonie zijn koekjes in de vorm van vogeltjes gevuld met zoetigheid.

Hieronder het recept:

Voor het deeg:

  • 1 kg witte bloem
  • 3 eieren
  • 250 ml olijfolie
  • 250 ml witte witte wijn
  • 200 gr suiker
  • sinaasappelschil

Voor de vulling:

  • 400 gr druivenjam (scrucchiata) Maar elke jam kan.
  • 200 gr gehakte en geroosterde amandelen
  • 50 gr bitter cacaopoeder
  • Een scheut sterk gezette koffie
  • Een flinke snuifjekaneel

Bereiding:

  1. Meng de bloem, eieren, suiker, sinaasappelschil, olie en witte wijn tot een glad en mooi deeg. Laat een half uur rusten.
  2. Maak ondertussen de vulling.
    Meng de suiker met de cacao, kaneel en amandelen en voeg beetje bij beetje de jam toe. Voeg de koffie toe aan het mengsel en zet apart.
  3. Rol het deeg dun uit met een deegroller en snijd het in kleine vierkantjes. Schep een kleine hoeveelheid vulling op elk vierkantje en vouw het diagonaal doormidden. Rol de vrije randen om de kop van de vogel aan de ene kant en de staart aan de andere kant te maken. Je kunt het zo mooi maken als je zelf wilt.
  4. Doe de vogels 30 minuten op 180 graden Celsius in de oven en…. smullen maar!