Verdure al forno con formaggio

Ik wilde een parmigiana maken van de aubergines die ik vandaag had geoogst. Maar het waren er niet genoeg. Mijn zoon en z’n vrouw zijn bij ons en ik wilde iets lekkers op tafel zetten. Courgettes heb ik genoeg en de eerste tomaten zijn ook al geoogst. In de koelkast had ik nog ricotta en toen wist ik het! Ik maak Verdure al forno con formaggio!

Het is even een werkje, ik was er een klein uurtje zoet mee. Maar in die tijd typte ik ook dit recept meteen uit.

Nodig:

 • 2 kleine aubergines
 • 1 courgette
 • 4 tomaten
 • 250 gram ricotta
 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • Pot gerilde paprika’s
 • Geraspte kaas, Parmezaan of Padana (is goedkoper) 200 gram
 • olijfolie
 • Blikje tomatenpuree
 • Eventueel een harde Parmezaan aan een stuk voor garnering.

Bereiding

 • Snij de aubergines en de courgettes in plakken van ongeveer 2 cm. Leg ze op een plat bord en bestrooi met zout. Maak laagjes en doe tussen elk laagje een beet zout. Leg er dan een omgekeerd bord bovenop en zet daarop een pan met water of iets anders zwaars. Het vocht wordt dan aan de groenten onttrokken. Laat ongeveer een kwartier staan.
 • Snij de tomaten in plakken.
 • Maak een dikke saus:
  Fruit de knoflook en de ui en doe daar de tomatenpuree bij, maak op gewenste dikte met water of rode wijn. (wat denk je dat ik gebruik?)
  Snij de paprika’s in grove stukken en voeg toe aan de saus. Naar smaak zout, peper en oregano toevoegen.
 • Dep de aubergines en courgettes na ongeveer een kwartier droog. Grill ze in een grillpan of op de BBQ.
  Menge de ricotta met ongeveer 100 gram kaas.
 • En dan in een ovenschaal!
  Eerst een laagje saus. Dan een laagje kaas.
  Dan een laagje courgettes, met daarover een beetje kaas.
  Laagje saus.
  Laagje aubergine, met wat kaas.
  Laag tomaten.
  En daarna het ricotta-mengsel. Daaroverheen nog een beetje kaas.
  Ik do er nog een flinke slinger olijfolie overheen.
 • Zet 30 minuten in de over op 180 graden.

Laat een reactie achter