Vijgenjam, de allerlekkerste

Als we niet oppassen zijn we te laat en liggen ze op de grond. De zoete vijgen van onze vijgenboom. Of de grote dikke wespen die van elke vijg een hapje nemen hebben ze ontdekt.

Maar we zijn op tijd. De allerlekkerste jam is weer klaar. Hij is heerlijk bij een stukje oude kaas, op je boterham of met rauwe ham en gorgonzola. En onze grooste fan eet hem met een lepetje zo uit het potje.

Heb je minder vijgen? Pas dan de hoeveelheden aan.
(Maar dat is wel logisch he?)

Benodigdheden:    
2 kilo vijgen
1200 gram suiker
5 zakjes vanillesuiker
sap van een citroen
sap van een sinaasappel
rasp van een sinaasappel
kaneel naar smaak
jampotjes

Bereiding:
Steriliseer eerst de jampotjes door ze een kwartier in water te koken. Doe de deksels er de laatste vijf minuten bij. Zet ze omgekeerd op een schone theedoek te drogen.

Doe de vijgen (eventueel in kleine stukjes) de suiker, vanillesuiker het sap, kaneel en de rasp in een grote pan.
Laat alles op een middelmatig vuur 10 minuten koken. Wel af en toe roeren. 
Als het een mooie massa is geworden dan ga je er met een blender doorheen tot alles zacht is. Als de jam te dun is dan nog even koken. De jam is klaar als je een beetje op een bordje doet en er je vinger doorheen haalt. (pas op, heet!) Als de jam niet trekt is hij klaar.

Keer de potjes om zonder de binnenkant met je handen aan te raken. Werk zo schoon mogelijk. Vul ze met jam tot aan de rand. Dop erop en dan op z’n kop laten afkoelen.
Ze moeten tot de rand toe vol en op z’n kop om ervoor te zorgen dat er geen lucht bijkomt. Zo is de jam wel een jaar houdbaar. Zet je wel de datum op de potjes?

Oja… bij ons heeft een potje jam nooit langer gestaan dan een week! Maar dat komt ook omdat het zulke dankbare cadeautjes zijn.