Risotto met gorgonzola en gekarameliseerde peer

Helaas kun je risotto niet van tevoren klaarmaken, dan wordt het rijstepap en dat wil je niet. Bovendien eten Italianen hun risotto al dente. Al dente betekent dat het nét gaar is maar nog wel een zachte bite heeft. Het roeren luistert dus heel nauw. Even te lang koken en je risotto slaat door.
Als je dit gerecht aan vrienden wilt serveren sta je dus twintig minuten in de keuken. Maar met een glaasje Prosecco erbij is het goed te doen.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 250 gram risottorijst- arboriorijst
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook geperst
  • 200 gram gorgonzola dolce
  • *evt. een stukje bue castello voor een scherpere smaak
  • 50 ml melk of slagroom
  • 1 liter bouillon, ik gebruik kip, maar elke andere kan ook
  • 200 ml droge witte wijn
  • Biologische extravergine olijfolie
  • 1 sappige peer
  • 2 eetlepels roomboter
  • 2 eetlepels maple syrup of honing
  • Handje walnoten
  • Decoratie: de bloemetjes van mosterdzaad of ander eetbaar bloemetje

Bereiding

Gekarameliseerd peer
-Snij de peer in stukjes.
-doe de boter samen met de syrup in een pannetje. Dan de stukjes peer erin en laten karamelliseren. Af laten koelen en later over de risotto verdelen.

Risotto
-Maak een liter bouillon van blokjes of gebruik verse bouillon
-hak de walnoten grof
-meng in een kleine keukenmachine de gorgonzola met de melk/room tot hij glad en romig is.

Als het vocht is opgenomen doe je er steeds kleine beetje hete bouillon bij terwijl je blijft roeren.
Italianen eten de risotto al dente, beetgaar. Het schijnt dat hij dat beter verteert.
Roer er op het laatst het gorgonzolamengsel door en laat heel even meewarmen.

Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit de knoflook en de ui op langzaam glazig.
Doe de rijst erbij en laat even meebakken. Blijven roeren, niet laten aanbranden.
Schenk 200 ml bouillon of wijn bij de rijst en laat het vocht opnemen. Blijven roeren!

Doe op elk bord een schep risotto. Doe de peer en de noten er bovenop en garneer met de bloemetjes van het mosterdzaad of andere eetbare bloemen.

Dit bericht is geplaatst in Recepten. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *